Milujete víkendy v kempu? Poradíme vám, jak uchovat jídlo i bez ledničky

Vyrážíte rádi do kempu a trávíte v něm celé víkendy? Nebo jste hudební nadšenci a obrážíte několikadenní festivaly? Pak vás při ubytování ve stanu nebo týpí možná trápí jedna záludná otázka – jak skladovat potraviny a nápoje, aby se nezkazily?

Protože ne vždy máte možnost připojení do elektrické sítě, ledničku ponechte doma a přečtěte si naše praktické tipy, jak udržet potraviny zmrazené nebo chlazené i bez ní.

Vyzkoušejte suchý led

K perfektnímu uchování potravin i bez ledničky vám postačí pouze 3 věci – chladicí box, suchý led a kostky ledu, které si můžete předem zamrazit doma. Nejjednodušším způsobem je navrstvit suchý led na dno chladicího boxu a poté na něj přidat kostky ledu. Suchý led je udrží zmrazené, což napomůže uchovávat vaše potraviny nebo nápoje v optimální teplotě až po několik dní.

Doporučujeme také obsah boxu každý den zkontrolovat a v případě potřeby doplnit led, což obvykle nastává při vysokých venkovních teplotách.

 

Jak uchovat jídlo i bez ledničky: Suchý led

Suchý led – bloky

Kolik suchého ledu budete potřebovat?

Nezapomeňte, že suchého ledu postupně ubývá – neustále se odpařuje. Dbejte proto na to, abyste měli s sebou dostatečné množství.

Podle našich zkušeností vám na 3–4 dny vystačí 10 až 15 kg suchého ledu. Vyjměte vždy cca 2 kg suchého ledu, umístěte na dno chladicího boxu a doplňte kostkami ledu. Zbývající suchý led skladujte v polystyrenovém termoboxu umístěném nejlépe na místě, kam nesvítí slunce. Výrazně tak zpomalíte jeho odpařování.

Patří suchý led i přímo do nápoje?

Bez dobrého chlazeného drinku si pobyt v kempu ani neumíme představit. Suchý led si můžete dát i do nápoje a užít si dokonalý kouřový efekt, který jeho zchlazením vznikne. Pozor! Využijte k tomu ale kapsle nebo koktejlová míchátka, které suchým ledem naplníte, abyste zabránili jeho případnému vypití – teplota suchého ledu totiž dosahuje -79°C.

Co dělat se zbytkem suchého ledu?

Prodloužený víkend utekl jako voda, ale ještě stále vám zbyl nějaký suchý led a nevíte, jak s ním naložit? Je to zcela jednoduché.

Umístěte termobox se suchým ledem bez víka na bezpečné a dobře větrané místo mimo dosah dětí a zvířat a nechte jej zcela odpařit. Suchý led netaje, a proto vám po jeho odpaření zůstane prázdný termobox.