Vážení zákazníci, dovolte nám, abychom Vás informovali o mimořádném opatření, ke kterému jsme v souvislosti se současnou situací se šířením nákazy koronavirem přistoupily. Preventivní opatření, kterými se začneme řídit od pondělí 16.3.2020, mají za cíl snížit riziko přenosu nákazy při naší každodenní činnosti, a tím chránit zdraví jak našich zaměstnanců, tak zdraví Vaše. Od tohoto data jsme nuceni do odvolání zastavit osobní odběry/podeje na naší prodejně. Zásilky Vám rádi odešleme prostřednictvím kurýrních společností. Děkujeme za pochopení.

Suchý led - použití

Suchý led - použití

Suchý led má celou řadu využití. Na této stránce rozebíráme ty nejčastější. Pokud vás zajímá, jak konkrétně může tato látka pomoci i vám, napište nám.

Přestože je manipulace se suchým ledem zpravidla jednoduchá a bezpečná i pro laiky (led je například součástí drinků při barmanských vystoupeních), vždy je samozřejmě lepší, když dodržíme určitá pravidla. Přidali jsme proto také podrobné informace, jak s touto látkou manipulovat.

Vlastnosti a použití suchého ledu:

Základní vlastnosti suchého ledu

Suchý led je chemicky oxid uhličitý v pevném skupenství. Mezi jeho nejvýraznější vlastnosti řadíme teplotu tuhnutí, která dosahuje -79oC. Suchý led je hygienicky nezávadnou a bakteriostatickou látkou bez zápachu. Vzhledem k velmi nízké teplotě neobsahuje choroboplodné zárodky. Od klasického ledu se liší hned v několika vlastnostech:

  1. Má výrazně nižší teplotu tuhnutí než běžný led.
  2. Za atmosférické teploty netaje, ale sublimuje, přičemž dochází k uvolnění plynného oxidu uhličitého (CO2).
Vysvětlení – sublimace je děj, při němž látka přechází z pevného skupenství do plynného, aniž by se měnila v kapalinu.

Potravinářský průmysl i catering

Suchý led je nepostradatelnou látkou pro ty, kteří pracují s potravinami. Používá se jak pro jejich samotnou výrobu, tak i skladování a přepravu (včetně profesionálního cateringu). Mimo jiné je potřebný i v dalších souvisejících oblastech, jako je například vinařství.

Použití při výrobě potravin

velkoobjemové přípravny pokrmů používají suchý led k chlazení pokrmů. Důvodem je ochrana pokrmu před znehodnocením, zajištění správné výrobní teploty a hygienické nezávadnosti.

Příprava velkého množství pokrmů, zvlášť pokud se jedná o velké objemy, zahrnuje také chlazení polotovarů. Pokud by k němu nedošlo, může se surovina znehodnotit (například při separaci a mletí masa). Chlazení je důležité i v pekárnách při hnětení těsta. Použití suchého ledu při těchto činnostech zaručuje udržení správné teploty. Navíc se jedná o postup, který je hygienicky zcela nezávadný.

Několik příkladů použití v potravinářství:

  • Příprava mletého masa, jeho mísení a separace
  • Hnětení většího množství těsta
  • Vinařství – chlazení čerstvých hroznů (ochrana před brzkou fermentací)
  • Výroba piva – chlazení rmutu při jeho odležení a zajištění správné chuti piva
  • Chlazení nápojů a příprava sorbetů

Skladování potravin

Bez použití suchého ledu by nebylo možné zajistit distribuci potravin mezi konzumenty.

Bezproblémové skladování zmražených nebo chlazených potravin je klíčové nejen pro velkosklady obchodů, hotelů a restaurací, ale i pro personál zajišťující občerstvení ve vlacích a letadlech. Použití suchého ledu je pro tyto účely velmi vhodné, protože suchý led netaje (nehrozí rozmočení a znehodnocení zboží) a nemůže obsahovat žádné choroboplodné zárodky.

A která odvětví využívají suchý led?

  • Velkosklady obchodů, hotelů a restaurací
  • Skladování potravin ve vlacích a letadlech
  • Skladování hotových pokrmů na svatebních a firemních rautech

Vinařství

Suchý led se s úspěchem používá při zpracování některých bílých odrůd vína. Pomáhá totiž zastavit přehřívání hroznů, čímž se brání začátku předčasné fermentace.

Transport objektů potřebujících chlad

Pokud pracujete ve vědě nebo ve farmaceutickém průmyslu, určitě už jste se dostali do situace, kdy jste potřebovali odeslat nějaké vzorky. Dost často se jedná o biologický materiál nebo nějakou chemickou látku, která musí být uchovávána při určité teplotě, jinak se znehodnotí. Takovéto zásilky se většinou balí do polystyrénových krabic, které jsou vyloženy suchým ledem. Suchý led sice postupně sublimuje, ale požadovaná teplota se v krabici udrží 2-3 dny.

Potravinářský průmysl i catering

Mnohá léčiva, biologické nebo chemické vzorky potřebují pro svůj převoz, skladování, případně i kultivaci uchování při nízké teplotě. V těchto případech jsou suchým ledem vyložené polystyrénové krabice, ten si během přepravy postupně sublimuje a udržuje tak požadovanou teplotu dva i více dní. Laboratoře suchý led využijí při testování stability chemických a biologických vzorků za nízkých teplot.

Zábavní průmysl

Kouzla na baru

Díky efektům, které suchý led vytváří při kontaktu se vzduchem nebo s horkou vodu, je velmi oblíbený u barmanů. Umožňuje jim vytvářet nejrůznější kouřové efekty, které sublimace suchého ledu vytváří. Hodně oblíbený je například trik studeného, ale kouřícího nápoje, nalévaného z moka konvičky, jako by byl horký. Na barovém pultu vypadá taky velmi efektně sada drinků, ze kterých se valí chuchvalce mlhy.

Suchý led se taky dá použít i na obyčejné ochlazení nápojů nebo při výrobě sorbetů.

Kouzelnická vystoupení

Již jsme zmínili, že suchý led je skvělý na "kouzla na baru". A samozřejmě stejně tak jde o skvělou součást klasických kouzelnických představení. Suchý led podtrhává atmosféru a zároveň umožňuje umělci odvést pozornost publika.

Kouřové efekty

Kouř válící se po jevišti nebo tanečním parketu dokáže navodit tu správnou, mírně tajemnou atmosféru na každé akci. Jednou z nejlevnějších variant, jak tohoto efektu docílit, je právě pomocí suchého ledu. V tomto případě ale budete potřebovat o něco větší množství, obvykle jeden až více bloků o váze několik kilogramů. Ty pak stačí přelít horkou vodou.

Čištění objektů

V posledních letech se čištění tryskáním suchého ledu stalo velmi vyhledávanou metodou pro odstraňování organických i anorganických nečistot z nejrůznějších povrchů. Na znečištěná místa se namíří proud cca 3mm velkých peletek, které ještě před dopadem nebo při něm sublimují. Jejich působením se vrstva nečistot stává křehčí a křehčí, až se nakonec rozpadne. Samotný povrch předmětu zůstává nepoškozený, takže se tento způsob čištění může použít i na smaltované povrchy nebo sochy s velkou historickou hodnotou.

Likvidace parazitů + odpuzovač komárů

Pokud máte doma nevítané hmyzí návštěvníky, jako jsou třeba moli nebo štěnice, už se nemusíte trápit nekonečným zkoušením nejrůznějších metod likvidace. Místo toho si kupte malé množství suchého ledu. V případě štěnic pak stačí vyrobit malou pastičku (krabičku) naplněnou suchým ledem a posypanou dětským pudrem, ze které už se vetřelci nedostanou.

Moly zničíte tím, že je vystavíte ochlazení. Oblečení, které je napadené, nebo u kterého máte podezření, zavřete do igelitového pytle spolu s malým množstvím suchého ledu. Nízkou teplotu, která tam vznikne, nepřežije ani dospělec, ani nakladená vajíčka. Podobný ničivý účinek může mít nasypání suchého ledu do krtčích nor.

Hasící přístroje

Pokud mluvíme o suchém ledu, těžko můžeme opomenout i jeho využití při likvidaci požárů. Hasící přístroje, které běžně vídáme v budovách, jsou velmi často naplněny oxidem uhličitým, který při vypouštění vytvoří tzv. sníh a následně vysublimuje. Tyto přístroje jsou určeny především pro hašení elektrických zařízení pod proudem, hořlavých kapalin nebo kovů.

Další průmyslové využití

  • Zušlechťování oceli – ocelárny vyrábí různě kvalitní druhy oceli, které v procesu výroby potřebují mj. i rychle zchladit.
  • Vytvrzování hliníkových nýtů – hliník je nekorozivní, ale měkký materiál, jehož rychlým ochlazením můžeme docílit vyšší tvrdosti.
  • Zmrazování strojních dílů při montážích.

Zahrada a květiny

V neposlední řadě suchý led využijí i zahrádkáři, kteří se díky jeho účinkům zbaví nezvaných hostů, jako jsou krtci, hryzci nebo potkani. Stačí, pokud kousek suchého ledu vloží do děr po těchto živočiších. Je to velmi jednoduchá, ale účinná metoda.

Transport květin do květinářství může způsobit jejich uvadnutí. Ukazuje se, že pokud květiny správně zchladíme za použití suchého ledu, pak vydrží mnohem déle. Ale pozor, neznamená to, že květiny vystavíme přímému kontaktu s látkou.

Dodání v termoboxech libovolné velikosti

Termobox na suchý led

Tuto látku jsme schopni vám dodat v boxech libovolné velikosti.

Pro menší dodávky například do škol na pokusy případně do restaurací na zážitkovou gastronomii jsou tu menší boxy:

Pro průmyslové využití, kde je odběr ve stovkách kg boxy viz. níže. Vždy ale záleží, co zákazník chce a preferuje. Umíme v zásadě dodat libovolný box.

Suchý led lze dodat hned v několika variantách:

  • bloky
  • plátky
  • pelety (granule)

Manipulace a bezpečnost

Jak je vidět, suchý led dokáže usnadnit nejednu lidskou činnost. Ale stejně jako při používání jiných chemických látek, i u suchého ledu si musíte dát pozor na manipulaci a dodržovat bezpečnostní opatření. Pokud budete náležitě opatrní, bude vám velmi dobrým pomocníkem i zdrojem zábavy.

Pro práci (manipulaci) se suchým ledem je nutno dodržovat základní bezpečnostní pravidla:

  • Vždy používejte ochranné rukavice, příp. brýle.
  • chraňte svou pokožku před přímým kontaktem se suchým ledem (hrozí popálení).
  • Dbejte na správné uskladnění suchého ledu mimo dosah dětí.
  • Při přepravě jej oddělte od lidí (při sublimaci vzniká nedýchatelný CO2).
  • Při přepravě automobilem vždy dostatečně větrejte.

Praktické tipy

Na závěr dva praktické typy pro práci se suchým ledem:

  • Pro udržení nízké spotřeby suchého ledu při transportu termoboxy vždy převážejte v co nejchladnějším prostředí. U termoboxů dbejte na to, aby stěny byly co možná nejtlustší.
  • Prázdný prostor v boxech vyplňte polystyrénovou drtí nebo novinami, tím zajistíte menší spotřebu suchého ledu. Podstatné snížení spotřeby suchého ledu lze dosáhnout použitím kvalitních termoboxů či termokontejnerů.

Výroba suchého ledu

Jak se tato látka vyrábí? Z kapalného oxidu uhličitého (CO2), který se získává při výrobě čpavku. Pro získání pevné formy oxidu uhličitého je také zapotřebí speciální stroj.

Podrobný popis výroby najdete zde: výroba suchého ledu.

Fotky: freeimages.com