Výroba suchého ledu

Suchý led se vyrábí z kapalného oxidu uhličitého (CO2), který se přirozeně vyskytuje v atmosféře, avšak jeho průmyslová množství se získávají při výrobě čpavku – v tomto případě je vedlejším produktem, který po zkapalnění na kapalnou fázi může sloužit pro jiné účely. Pro výrobu pevné formy oxidu uhličitého je nezbytný speciální stroj – tak zvaný peletizér a instalace přivádějící do něho CO2 z kryogenické nádrže.

Schéma 1. Schéma výroby suchého ledu.

schema-vyrova-sucheho-ledu

Zdroj: vlastní materiál firmy SIAD Czech Spol. s r.o.

 

Výroba suchého ledu to je v první řadě komprese a rozpínání CO2, čehož výsledkem je sníh CO2. Z takové formy oxidu mohou vznikat kostky, plásty a granulát suchého ledu. Všechno záleží na nastavení lisování sněhu ve stroji. Plásty a kostka se získávají ve výsledku pěchování a formování upěchovaných bloků, 3mm nebo 16mm granulát pak ve výsledku zpracování upěchované hmoty ve formovacím stroji na podélné granule podobné makaronu.

 

suchy-led-diagram

Zdroj: Niezgoda T., Miedzińska D., Sławiński G., Gieleta R., Derewońko A., Morka A., Kędzierski P.: Polská metoda těžby břidlicového plynu zpracovaná vědeckým týmem z Vojenské technické akademie, www.kmiis.wme.wat.edu.pl, Katedra mechaniky a užité informatiky, Vojenská technická akademie, 2012

 

SIAD Czech Spol. s r.o. nabízí kompletní podporu v oblasti dodávek vyráběného suchého ledu (kostky, plásty, granulát) a provádění instalací kapalného oxidu uhličitého.

Víte že?

V roce 1966 kosmická sonda odhalila suchý led na Marsu. V roce 2003 bylo dokázáno, že ledové čepice na polárních pólech Marsu jsou tvořeny vodním ledem, a suchý led je porývá tenkou vrstvou na povrchu. Dále vědci potvrdili, ž objevují cyklické bouře suchého ledu na této planetě, které připomínají bouře na Zemi, avšak vodu v mracích tam nahrazuje právě oxid uhličitý. Obdobně na Venuši byly v roce 2012 odhaleny studené vrstvy atmosféry, kde bylo zjištěno usazování vloček suchého ledu.