Jak manipulovat se suchým ledem - bezpečnostní opatření

Suchý led je nejen ideálním ochlazovačem, ale díky svým unikátním vlastnostem i skvělým pomocníkem proti škůdcům v domácnosti i na zahradě. Přečtěte si, jak si poradí s kopci hlíny, které u vás zanechal krtek nebo jako pomocí suchého ledu zatočíte s moly ve skříni či štěnicemi ve vaší posteli.

Využití suchého ledu je opravdu všestranné.
Pokaždé, když se však rozhodnete použít suchý led, dbejte zvýšené pozornosti. Připravili jsme pro vás základní pravidla bezpečnosti, díky kterým vám bude jasné, jak je třeba zacházet se suchým ledem.

Suchý led - manipulace

Teplota suchého ledu je skutečně nízká, pouze -79 ° C. Při kontaktu s pokožkou lidského těla dochází automaticky k zmrazení buněk kůže a následným popáleninám. Ať už se tedy snažíte pomocí suchého ledu opravit drobné prolákliny na autě nebo připravujete halloweenské efekty, nedotýkejte se suchého ledu holýma rukama. Při manipulaci s ním vždy použijte ochranné rukavice nebo předem připravenou hadru.

Suchý led - skladování a přeprava

Pokud se zamýšlíte nad otázkou, co je suchý led, prozradíme vám, že jde o pevné skupenství oxidu uhličitého. Díky tomu, že suchý led netaje, ale přímo přechází do plynného skupenství, je možné ho skladovat a přepravovat ekonomičtěji než v případě klasického ledu. Nepotřebujete k tomu žádnou elektřinu a nehrozí ani nepříjemné loužičky všude kolem. V případě, že vám stačí menší množství, můžete suchý led přepravovat v polystyrenových termoboxech, kde se pohodlně vejde 5 až 50 kilogramů suchého ledu. Polystyrénové termoboxy můžete použít i opakovaně a pelety ledu vám do něj rádi doplníme i ve výrobě suchého ledu v Rajhradicích u Brna.
Díky termoboxu vám tento ideální ochlazovač vydrží až 5 dní. Nikdy však nepoužívejte na uskladnění vzduchotěsnou nádobu. Jelikož suchý led sublimuje, tlak plynu, který vzniká, může způsobit explozi.
Nádobu nebo termobox se suchým ledem uskladňujte v dobře větrané místnosti, protože oxid uhličitý lehce vytěsní kyslík a následně můžete pozorovat problémy s dýcháním. Při delším pobytu v místnosti bez přívodu kyslíku přítomným osobám hrozí dokonce udušení.

A nakonec to nejdůležitější.
Vždy dbejte na to, abyste zamezili kontaktu suchého ledu s dětmi!