Naše výdejní místo nově najdete v ulici Pražská 647/158, Brno - Bosonohy

Suchý led - využití v zemědělství i na zahradě

To, co nám dnes hrstmi nabízí příroda, se může již zanedlouho výrazně změnit.
Už teď vidíme, že působením klimatických změn, lidského zásahu a znečištění se mění i flóra kolem nás.
I vám se zdá, že ty rajčata dnes nechutnají jako kdysi? Že jsou jablka i při dobrém skladování brzy vhodné sotva tak do jablečného moštu?
Ovoce a zelenina bez chuti a voní, dozrávající nepřirozeně, během několikadenní přepravy, na nás číhá v každém supermarketu.

I když se to zdá být nepravděpodobné, tuto pochmurnou situaci pomáhá zachránit suchý led. Využívá se nejen v průmyslu a zdravotnictví, ale i v zemědělství. Suchý led svými vlastnostmi pomáhá skladovat semena a obilí a chrání je před napadením hmyzem, bakteriemi a plísněmi. Suchý led netaje, ale přímo přechází do plynného skupenství. Tím zajistí fumigaci - plynování. Zjednodušeně mluvíme o "vykuřování" osiva a jeho ekologické desinsekci.

Druhé využití suchého ledu nastává při vernalizaci - jarovizaci rostlin. Suchý led svou nízkou teplotou napomáhá stimulovat kvetení a růst rostlin podle potřeby. Opětovně ekologickým způsobem.

No a nakonec díky suchému ledu můžeme opakovaně uchovávat konkrétní semínka plodiny, která nám letos tak velmi chutnaly a zachovávat tak její genetickou informaci. Protože není rajče jako rajče.