Suchý led vás zbaví štěnic v posteli

Dělit se o postel s někým jiným nemusí být vždy příjemné. Zejména pokud mluvíme o drobném hmyzu, který na povrch vychází pod rouškou tmy. Štěnice, rybenky i roztoče žijí svůj život potají. Pokud jste ještě na svém těle nenalezli žádné štípance, neznamená to, že máte vyhráno. S mikroskopem však budete ložnici prohledávat zbytečně.

Jak zjistit, zda vaši postel neobývají štěnice?

Pokud máte podezření nebo si jednoduše chcete být jisti, máme pro vás návod na jednoduchou a levnou past na štěnice. Hlavní roli sehraje suchý led. Ten dnes seženete i v malém množství.
Kromě suchého ledu budete potřebovat misku pro domácího mazlíčka s mezerou ve vnitřním prostoru, papírovou lepicí pásku, pohár, dětský pudr (prášek s obsahem mastku) a utěrku.

Postup na past pro štěnice:

Obraťte misku dnem vzhůru a její vnější okraje oblepte papírovou páskou nebo páskou s drsným povrchem, aby štěnice jednoduše vylezli po jejích stěnách. Jakmile se tak stane, padne hmyz do prohlubně v misce. Ven se však už nedostane, protože mu v tom zabrání mastkový prášek, který jste rozetřeli po vnitřní stěně už obrácené misky.
Ptáte se, co štěnice nalákalo do této pati? Přece suchý led.
Ten opatrně umístíme do poháru. Následně ho položíme na střed obrácené misky na poskládanou utěrku. Štěnice a jim podobných škůdců přitahuje oxid uhličitý, který vydechujeme. A protože suchý led je pevné skupenství oxidu uhličitého, lepší návnadu těžko najdete.
Nezapomínejte, že suchý led netaje, ale sublimuje do plynného skupenství a vytváří tak tlak. Více o vlastnostech suchého ledu se dočtete zde. Pohár se suchým ledem nechávejte tedy pootevřený, zhasněte světla a už jen počkejte na výsledek. Zbylý suchý led můžete využít v boji proti krtkům nebo molům ve vaší skříni.

Při manipulaci se suchým ledem nezapomínejte na bezpečnostní opatření.